Versenykiírás

VERSENYKIÍRÁS

XXVIII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny

BUDAPEST

2019/2020. tanév

 

 

 

A verseny ismeretanyaga:

A 4-5-6. évfolyamon feldolgozott tananyaghoz kapcsolódik. Természetismereti, környezetismereti, biológiai, földrajzi, alapismeretek, vizsgálatok, kibővítve a lakóhelyi környezet és a hazai erdők élővilágának bemutatásával. Valamint a verseny keretében szervezett terepgyakorlat tapasztalataival, és a Körös-Maros Nemzeti Parkról és az Aggteleki Nemzeti Parkról szerzett ismeretekkel.

 

 

 A verseny alapirodalma:

A verseny ismeretanyagát feldolgozó tankönyvek, amelyek az érvényes tankönyvjegyzékben szerepelnek. Kaán Károly élete és munkássága. A TermészetBÚVÁR című lap 2019. 3-4-5-6. és a 2020. 1. számaiban szereplő ajánlott irodalom a felkészüléshez. A poszter, a virágkalendárium és az útravaló rovatokhoz kapcsolódó képek és szöveges információk  A Körös-Maros Nemzeti Park és az Aggteleki Nemzeti Park alapvető ismerete a TermészetBÚVÁR által megjelentetett leporellók segítségével, amelyek díjtalanul letölthetőek a honlapról: http://www.tbuvar.hu/.

A verseny fordulói:

 

1. Iskolai/házi forduló: 2020. január-február

A verseny első fordulóját a helyi szokásoknak megfelelően az intézmények szaktanárai bonyolítják le. A kerületi fordulóba nevezhető tanulók számát a kerületi versenyszervező/munkaközösség-vezető határozza meg.

 

 

2. Kerületi forduló: 2020. március 4. (szerda) 14 óra

A verseny kerületi fordulóját az országos versenybizottság által biztosított egységes feladatlappal kerületenként a kijelölt iskolákban/intézményekben a kerületi versenyszervező/munkaközösség-vezető szervezi meg. A kerületi forduló feladatai elsősorban a tankönyvjegyzékben szereplő könyvek ismeretanyagára épülnek. A központi feladatlapok és javítókulcsok a verseny előtt egy héttel vehetők át a Budapesti Bem József Általános Iskola gazdasági irodájában (lezárt borítékban).  A kerületi versenyt lebonyolító intézmény feladata a feladatlapok nyomtatása, a verseny lebonyolítása és az értékelés.

A részvételi szándékot a kerületi szokásoknak megfelelően kell jelezni a verseny szervezői részére.

A budapesti versenyre jutott versenyzők adatait (név, iskola, felkészítő tanár) 2020. március 13-ig kell eljuttatni a budapesti versenyszervezőhöz.

A központi feladatlap 100 pontos, megoldásának időtartama 80 perc. A budapesti fordulóba intézményenként a 3-3 legmagasabb pontszámot elérő ötödikes és hatodikos tanuló nevezhető.

 

3. Budapesti forduló: 2020. április 17. (péntek) 10 óra

Helyszíne: Kőbányai Bem József Általános Iskola

                1101 Budapest, Hungária körút 5-7.

A verseny szakmai anyagait (feladatlapok, javítókulcs) az országos versenybizottság biztosítja. A dolgozatokat központi javítókulcsok alapján a helyi versenybizottság értékeli és javítja. A legmagasabb pontszámot elért 3 ötödikes és 3 hatodikos tanuló jut az országos döntőbe (intézményenként legfeljebb két tanuló).

A budapesti döntő részvételi díja tanulónként 2.000 Ft.

 

4.Országos forduló: 2020. május 22-23-24. (péntek-szombat-vasárnap)

 

Kapcsolattartók:

Budapesti szervező: Gál Judit intézményvezető, Kőbányai Bem József Általános Iskola

                                 Tel: +36 30 740 1995       +36 2616 786

                                 Vajda József  email: kaanbudapest@gmail.com

Szakmai kérdésekben: Bódis Bertalan a Kaán Károly Versenybizottság szakmai vezetője.

Elérhetősége - mobil: +36 30 627 0704, e-mail: bodisberci@gmail.com

A szervezési kérdésekben: Dr. Krizsán Józsefné a Kaán Károly Versenybizottság titkára

5400 Mezőtúr, Sugár út 10. Email: kaankaroly@freemail.hu , drkrizsanjozsefne@gmail.com

Elérhetősége - mobil: +36 30 478 2141 vezetékes: +36 56 350 940