A Bem József Általános Iskola honlapja

Kezdőlap Kapcsolat Hírek
 
Főoldal
Bemutatkozó

Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont

1101 Bp. Hungária krt. 5.-7.
Tel./ Fax: 06/1/2616786
E-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

A Bem József Általános Iskola és az ott működő Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont (a KOKOSZ és az MTVSZ alapító tagjai közé tartozik), tanártovábbképzések, kiállítások, környezet-egészségvédelmi előadások, versenyek, természetvédelmi konferenciák helyszíne.

Az iskolában a technika órák keretében informatikát, kertészeti alapismereteket, háztartástant is tanulnak a felsős gyerekek. A jó gazdálkodásnak és az elhivatott tanároknak köszönhetően (akik a folyamatos pályázatírástól sem riadnak vissza), üvegházzal is rendelkező iskolakert működik. A kertben ökológikus gazdálkodás folyik, melyet a Biokultúra Egyesület szakértői tanácsaikkal segítenek. A tanórák során a gyerekek nem csak a különböző gyógynövényekkel ismerkednek meg, hanem azok felhasználására is útmutatást kapnak és elsajátítják a komposztálási tudnivalókat. Az iskola belső tereit a tanári irányítással alkotott szép kompozíciók díszítik, melyeket a tanulók természetes anyagokból készítenek.

A "Jeles napok" megünneplésének rendezvényeibe bevonjuk a 3-4 ezer fős lakótelep érdeklődő lakóit. A Föld napján a hagyományoknak megfelelően ültetünk fákat, cserjéket - nem csak az iskolakertben - hanem a lakótelepen is. Szervezünk kedvezményes növényvásárt a Varga Márton Kertészeti Szakközépiskola segítségével, jutalmazzuk a "Kiváló környezetvédő"-ket, a legtöbb hasznos hulladékot gyűjtőket, a "Kis zöldeket". A jutalom: növények, könyvek, bioédességek és egyéb környezetbarát termékek.

A lakótelep legszebb erkélyeit, ablakait, kiskertjeit a "Takarítási világnapon" díjazzuk. Az értékelést a "Kis zöldek" végzik, akik hetente egy alkalommal átveszik a papírt, használt étolajat, szárazelemet, fémdobozokat. Szervezik a havonkénti osztálytakarításokat, az időjárás függvényében a megfelelő zöld terület rendezését.

A szeptember nem csak a tanévkezdés hónapja. Az egész felső tagozat - kevés kivétellel - ekkor megy együtt erdei iskolába. Az alsósok általában tavasszal mennek. A bemutatott programokon kívül az iskola tanulói (és tanárai) a tanulmányi versenyeken is megállják a helyüket. Számos kerületi, budapesti és országos eredményünk van. Az oktatóközpont a környezetvédelemmel, biokertészettel, egészséges életmóddal foglalkozó előadásokat, bemutatókat nem csak az iskola tanulóinak, tanárainak szervezi. Minden lakótelepi, sőt kerületi érdeklődőt is igyekszik bevonni a programokba.

A könyvtár és videotár anyaga segíti a tanulókat és az iskolai valamint a kerületi tanárokat a környezetvédelmi oktatásban. Volt tanítványaink is gyakran fordulnak hozzánk segítségért egy-egy versenyre való felkészülés vagy szakdolgozat készítése során.

Évek óta szervezzük és részt is veszünk a parlagfű irtásában. Az elmúlt évek során több alkalommal is mi szerveztük a fővárosi szintű "Parlagfű"- vetélkedőt. A 2000/2001-es tanévben egy országosig felmenő, - környezet- egészségvédelmi csapatversenyt hirdettünk meg. A különböző szintű fordulók során, a környezeti problémákról illetve azok hatásairól, valamint a megelőzési lehetőségekről szerzett tudásukat mérik össze a tanulók. A verseny döntőjét a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsoltuk és egyúttal a kísérő tanárok és az érdeklődők számára tanártovábbképzést is tartunk.

A verseny legfontosabb céljának azt tartjuk, hogy a felkészülés során egyre több gyerek és egyre többet foglalkozzon ezekkel a problémákkal. A döntő legtanulságosabb programja a csapatok kiselőadásai, lakóhelyük környezeti problémáiról.

Szolgáltatásaink:

 • Tanártovábbképzések szervezése környezet-egészségnevelés témakörében
 • Környezet-egészségvédelemmel kapcsolatos előadások szervezése
 • Erdei iskolai programokkal kapcsolatos tanácsadás
 • A szelektív hulladékgyűjtés szervezési tapasztalatainak átadása
 • Az iskolakert kialakításával, működtetésével kapcsolatos tanácsadás
 • Komposztálási bemutató
 • A környezet-egészségneveléssel kapcsolatos irodalom kölcsönzése
 • Balogh János Országos Környezet-és Egészségvédelmi Csapatverseny a 12-14 éves korosztály számára

Budapest, 2006-08-18.

Nagyné Horváth Emília
az iskola tanára,
a Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont vezetője

 

Képek az iskolából

Január

14.


Kék túra

15.


BEMbarangolók: Szent Margit nyomában

18.

7.30-17.00

Ebédbefizetés

19.


Himnusz ünnep Kőbányán

20.


Az első félév vége

25.

7.30-17.00

Pót ebédbefizetés

26-31.


Sítábor

27.


Bizonyítványosztás

 

[+]
 • Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • blue color
 • green color