A Bem József Általános Iskola honlapja

Kezdőlap Kapcsolat Hírek
 
Főoldal
Bemutatkozó

Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont

1101 Bp. Hungária krt. 5.-7.
Tel./ Fax: 06/1/2616786
E-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

A Bem József Általános Iskola és az ott működő Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont (a KOKOSZ és az MTVSZ alapító tagjai közé tartozik), tanártovábbképzések, kiállítások, környezet-egészségvédelmi előadások, versenyek, természetvédelmi konferenciák helyszíne.

Az iskolában a technika órák keretében informatikát, kertészeti alapismereteket, háztartástant is tanulnak a felsős gyerekek. A jó gazdálkodásnak és az elhivatott tanároknak köszönhetően (akik a folyamatos pályázatírástól sem riadnak vissza), üvegházzal is rendelkező iskolakert működik. A kertben ökológikus gazdálkodás folyik, melyet a Biokultúra Egyesület szakértői tanácsaikkal segítenek. A tanórák során a gyerekek nem csak a különböző gyógynövényekkel ismerkednek meg, hanem azok felhasználására is útmutatást kapnak és elsajátítják a komposztálási tudnivalókat. Az iskola belső tereit a tanári irányítással alkotott szép kompozíciók díszítik, melyeket a tanulók természetes anyagokból készítenek.

A "Jeles napok" megünneplésének rendezvényeibe bevonjuk a 3-4 ezer fős lakótelep érdeklődő lakóit. A Föld napján a hagyományoknak megfelelően ültetünk fákat, cserjéket - nem csak az iskolakertben - hanem a lakótelepen is. Szervezünk kedvezményes növényvásárt a Varga Márton Kertészeti Szakközépiskola segítségével, jutalmazzuk a "Kiváló környezetvédő"-ket, a legtöbb hasznos hulladékot gyűjtőket, a "Kis zöldeket". A jutalom: növények, könyvek, bioédességek és egyéb környezetbarát termékek.

A lakótelep legszebb erkélyeit, ablakait, kiskertjeit a "Takarítási világnapon" díjazzuk. Az értékelést a "Kis zöldek" végzik, akik hetente egy alkalommal átveszik a papírt, használt étolajat, szárazelemet, fémdobozokat. Szervezik a havonkénti osztálytakarításokat, az időjárás függvényében a megfelelő zöld terület rendezését.

A szeptember nem csak a tanévkezdés hónapja. Az egész felső tagozat - kevés kivétellel - ekkor megy együtt erdei iskolába. Az alsósok általában tavasszal mennek. A bemutatott programokon kívül az iskola tanulói (és tanárai) a tanulmányi versenyeken is megállják a helyüket. Számos kerületi, budapesti és országos eredményünk van. Az oktatóközpont a környezetvédelemmel, biokertészettel, egészséges életmóddal foglalkozó előadásokat, bemutatókat nem csak az iskola tanulóinak, tanárainak szervezi. Minden lakótelepi, sőt kerületi érdeklődőt is igyekszik bevonni a programokba.

A könyvtár és videotár anyaga segíti a tanulókat és az iskolai valamint a kerületi tanárokat a környezetvédelmi oktatásban. Volt tanítványaink is gyakran fordulnak hozzánk segítségért egy-egy versenyre való felkészülés vagy szakdolgozat készítése során.

Évek óta szervezzük és részt is veszünk a parlagfű irtásában. Az elmúlt évek során több alkalommal is mi szerveztük a fővárosi szintű "Parlagfű"- vetélkedőt. A 2000/2001-es tanévben egy országosig felmenő, - környezet- egészségvédelmi csapatversenyt hirdettünk meg. A különböző szintű fordulók során, a környezeti problémákról illetve azok hatásairól, valamint a megelőzési lehetőségekről szerzett tudásukat mérik össze a tanulók. A verseny döntőjét a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsoltuk és egyúttal a kísérő tanárok és az érdeklődők számára tanártovábbképzést is tartunk.

A verseny legfontosabb céljának azt tartjuk, hogy a felkészülés során egyre több gyerek és egyre többet foglalkozzon ezekkel a problémákkal. A döntő legtanulságosabb programja a csapatok kiselőadásai, lakóhelyük környezeti problémáiról.

Szolgáltatásaink:

 • Tanártovábbképzések szervezése környezet-egészségnevelés témakörében
 • Környezet-egészségvédelemmel kapcsolatos előadások szervezése
 • Erdei iskolai programokkal kapcsolatos tanácsadás
 • A szelektív hulladékgyűjtés szervezési tapasztalatainak átadása
 • Az iskolakert kialakításával, működtetésével kapcsolatos tanácsadás
 • Komposztálási bemutató
 • A környezet-egészségneveléssel kapcsolatos irodalom kölcsönzése
 • Balogh János Országos Környezet-és Egészségvédelmi Csapatverseny a 12-14 éves korosztály számára

Budapest, 2006-08-18.

Nagyné Horváth Emília
az iskola tanára,
a Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont vezetője

 

Képek az iskolából

Június

2. 16.00 Táncvizsga
4. 17.00 Vándortábori szülői
9. 16.30
17.00
Tánctábori szülői
Alpesi tábori szülői
10. 14.30 Kiváló tanulók jutalmazása
11.   Idegen nyelvi mérés 6. 8. o.
12. 17.00 Ballagás
18. 17.00 Tanévzáró ünnepély
aug. 12.
13.
8.00-13.00
13.00-17.00
Ebédbefizetés szeptember hónapra
 

[+]
 • Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • blue color
 • green color