A Bem József Általános Iskola honlapja

Kezdőlap Kapcsolat Hírek
 
Főoldal arrow A verseny bemutatása
A verseny bemutatása

A Balogh János országos környezet-és egészségvédelmi csapatverseny bemutatása

A Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont (Bem József Általános Iskola 1101 Bp. Hungária krt. 5.-7.) a 2000/2001-es tanévben hirdette meg először ezt a környezet-egészségvédelemmel foglalkozó csapatversenyt. A jelen tanévben versenyünk már a világhírű ökológusnak is emléket állít, nevének felvételével.

A verseny hiányt pótló kezdeményezés. Ugyanis a levegő,- víz,- és talajszennyezésekről, a zaj-és hulladékproblémáról, egészségkárosító hatásaikról és nem utolsó sorban megelőzésükről, nem hallanak eleget a tanulók. A verseny kapcsán szeretnénk ráirányítani a figyelmet az oktatási intézmények és a civil szervezetek egymást segítő együttműködésére, a környezetvédelmi kiadványokra, a lakóhely környezeti problémáinak megismerésére.

A felkészüléshez a tantervi követelményeken kívül a Lélegzet, Kukabúvár cikkeinek tanulmányozása szükséges. Sok hasznos információt tudhatnak meg ezekből a tanárok és tanítványaik egyaránt a környezeti szennyeződésekről és ami a legfontosabb: ötleteket, javaslatokat a megelőzés módjairól. (Az iskolai környezet-egészségvédelmi programok megvalósításában is hasznos segítség.)

Az ország bármely iskolájából az oktatóközpont címére kell a jelentkezést elküldeni. A regionális fordulók annak függvényében kerülnek megszervezésre, ahogy a jelentkező csapatok területi megoszlása ezt megkívánja. Az eddigi évek során Győr, Zalaegerszeg, Szombathely, Budapest, Pécs, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Kiskunfélegyháza, Jászberény, Békéscsaba, Debrecen voltak a regionális versenyek helyszínei. Ez csak írásbeli forduló, amelynek anyagát központilag állítjuk össze és egy időben írja minden csapat. Az összes csapatból a 15 legmagasabb pontszámot elért jut be az országos döntőbe.

A péntek délutáni megnyitót kulturális programmal kötjük össze, amely valamilyen módon kapcsolódik a verseny témájához. Mivel ez az egyetlen olyan országos verseny, melynek döntője Budapesten van, ezért a megnyitót mindig egy - egy nevezetes intézményben szervezzük. Ezzel mintegy kultúrmissziót teljesítve. Az eddigi évek során pl. a Természettudományi Múzeum, Állatkert, Planetárium, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Néprajzi Múzeum, Szépművészeti Múzeum adott helyet a döntő ünnepélyes megnyitásának A megnyitó után a csapatok a helyszínhez kapcsolódó feladatsorral dolgoznak. Ez idő alatt a felkészítő tanárok egyéb programon vesznek részt..

A másnap délelőtti vetélkedés (írásbeli, vizsgálódás, szituációs játék, számítógépes játék) alatt a tanárok környezet-egészségüggyel kapcsolatos előadáson vehetnek részt és az érintett témával kapcsolatos kiadványokkal ismerkedhetnek meg. Délután kerül sor az előzetesen elkészített kiselőadásokra, amelyek a lakóhely környezet-egészségügyi problémáit vagy azok megoldását mutatják be.

A program végére minden csapat ismeretekben, tapasztalatokban (és reméljük élményekben is) gazdagodva és egy bizonyos pontszámot összegyűjtve ér el. A tanulók és felkészítőik jutalma ezen kívül különböző CD-k, könyvek, dísztárgyak és egy vászontarisznya az útravalónak.

Az előzetes feladatként elkészített környezetvédelmi plakátok, kiselőadások, a feladatok megoldása bizonyítja, hogy lelkes, elhívatott pedagógusok segítségével a tizenéves korosztály is magas szintű környezet-egészségügyi tájékozottságra tehet szert.

 

Képek az iskolából

Június

2. 16.00 Táncvizsga
4. 17.00 Vándortábori szülői
9. 16.30
17.00
Tánctábori szülői
Alpesi tábori szülői
10. 14.30 Kiváló tanulók jutalmazása
11.   Idegen nyelvi mérés 6. 8. o.
12. 17.00 Ballagás
18. 17.00 Tanévzáró ünnepély
aug. 12.
13.
8.00-13.00
13.00-17.00
Ebédbefizetés szeptember hónapra
 

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • blue color
  • green color